Управлението на Националната тол система се оказала толкова сложна задача, че държавата

...
Управлението на Националната тол система се оказала толкова сложна задача, че държавата
Коментари Харесай

Държавата не можела сама да управлява тол-системата

Управлението на Националната тол система се оказала толкова комплицирана задача, че страната не можела да се оправи сама, по тази причина е трябвало да наеме външна частна компания, на която да заплаща 141 млн. лева в идващите пет години. Това обясни  днес министърът на районното развиване Петя Аврамова в границите на парламентарния надзор.

Аврамова отговаряше на запитване на депутати от Българска социалистическа партия за какво откакто в началото концепцията е била цялата активност по обслужването да се прави от районното министерство и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), в този момент се предлага анекс с цитираната сума.

Става въпрос за 28 млн. лева на година, като има опция след изминаването на първите две години договорът да се приключи, изясни министър Аврамова. Тя се оправда с това, че тол системата се оказала по-сложна от първичните упования.

АПИ щяла да придобие ноу-хауто, което ръководи тол системата,  от изпълнителя " Капш трафик сълюшънс " след 5 години. Министърът уточни, че държавната организация ще придобие и авторските прав за софтуера.
Аврамова посочи, че подписан анекс по контракта с изпълнителя на системата, които да урежда спомагателните заплащания, към момента няма. Процедурата по договаряне без авансово съобщение стартира през август.

Депутатите от Българска социалистическа партия не останаха удовлетворени от отговора и по тяхно искане за идващия парламентарен надзор на 18 декември е насрочено разискване по политиката на пътните такси.

До момента от електронни винетки и пътни такси от тол системата са събрани 753.60 млн. лв.. От тях от винетките за леки коли постъпленията са 650.25 млн. лева Приходите от тол такси в интервала 1 март - 8 декември са 103.35 млн. лева Предпочитан способ за заплащане от дребните превозвачи и директно преминаващите са маршрутни карти.

Заради пандемията като цяло упованията са приходите от винетки и тол такси през тази година да са с 6% повече от 2019 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР